piątek, 14 marca 2014

Suflet serowy

To mój debiut jeśli chodzi o suflet. Bo zawsze wydawało mi się, że to przepis skomplikowany i trudny. Postanowiłam zrobić suflet wytrawny a konkretnie serowy. Tak na początek.. i na szczęście debiut okazał się udany. Pięknie wyrósł i nie opadł! Co wpisuję na listę moich kulinarnych sukcesów:D
Samo słowo souffle oznacza z francuskiego oddychać lub oddech. I o to właśnie w sufletach chodzi. Żeby był puszysty i lekki. Zdarza się, że opada ale zanim zaczęłam go robić przeczytałam, że przytrafia się to najlepszym kucharzom świata. Bardzo mocno mnie to pocieszyło. Także nie należy się przejmować. Jeśli Wam opadnie nic wielkiego się nie stało. Warto go zrobić..jedząc go mieliśmy wrażenie, że zjadamy pyszną serową chmurkę. Suflet jest bardzo delikatny, puszysty i przepyszny. Rewelacja!




















Składniki:
130 g sera pleśniowego
1/4 szklanki startego sera cheddar
3 łyżki masła
3 łyżki mąki 
ok 1 szklanka mleka
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta chili (można pominąć)

Wykonanie:
Masło wrzuć do rondelka i rozpuść. Dodaj mąkę ciągle mieszając. Gdy się połączą dolej szklankę mleka. Energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki. Ser pleśniowy pokrój na kawałki i wrzuć do rondla. Dorzuć cheddar i mieszając poczekaj aż sery dokładnie się rozpuszczą. Przypraw solą, pieprzem, gałką i chili jeśli używasz (jeśli masa będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Odstaw na chwilę. Białka oddziel od żółtek. Staraj się żeby w białkach nie znalazła się ani odrobina żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Możesz użyć miksera. Gdy będą już dobrze ubite delikatnie dodaj je do masy i lekko wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo i za szybko. Masę przelej do kokilek wysmarowanych masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 min. aż suflety się przyrumienią i wyrosną. Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw jeszcze suflety na ok 3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu. Trzymam kciuki żeby i Wam urosły i nie opadły:)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szukałam czegoś takiego. Prosty, fajny przepis.
    Ile sufletów wychodzi z tego przepisu? Mam podobne kokilki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły mi 4 suflety. A mam całkiem spore kokilki-11 cm średnicy.
      Pozdrawiam!

      Usuń