poniedziałek, 3 marca 2014

Tarta owocowa pod chmurką

Dzisiaj bardzo letnie, przyjemne i trochę szalone ciasto. Ciasto, owoce a na górze chmurka z bitej śmietany. Cudowny powiew ciepła i słońca przy niezbyt dużym nakładzie sił:) Ciasto jest trochę czasochłonne i trzeba na nie poczekać ale większość dzieje się bez naszego udziału. Moja zamrażarka nadal skrywa duże ilości czarnych i czerwonych porzeczek i właśnie tych owoców użyłam. Ciasto jest kwaśne w związku z tym, dlatego można użyć innych owoców np. malin, czereśni, wiśni, jagód czy borówek. W sezonie możecie upiec tylko spód tarty a owoce i bitą śmietanę przełożyć na już upieczone ciasto. Będzie pysznie! Polecam stęsknionym za latem:)




















Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 duże jajko

Dodatkowo:
600 g owoców (jeśli używasz zamrożonych trzeba je rozmrozić)
200 ml śmietany kremówki (można pominąć)
cukier puder do posypania (można pominąć)

Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj je palcami łącząc z mąką i cukrem aż powstaną okruchy. Wbij jajko i wymieszaj. Jeśli będzie zbyt zwarte można dodać odrobinę mleka. Wyrób ciasto ale niezbyt długo inaczej stanie się gumowate i elastyczne. Uformuj je w kulkę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do ciasta wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem, owiń znowu folią i wstaw do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Owoce po rozmrożeniu przełóż na sitko żeby pozbawić je nadmiaru wody. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je wysyp na nie owoce i piecz ok 25- 30 minut do momentu aż ciasto będzie upieczone. Brzegi będą rumiane. Ciasto już na tym etapie jest świetne ale dobrego nigdy za wiele. Gdy ciasto przestygnie ubij kremówkę i łyżką wykładaj ją na ciasto delikatnie mieszając z owocami. Posyp odrobiną cukru pudru wg uznania.

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda - na pewno zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

    OdpowiedzUsuń