Tapenadę pierwszy raz miałam okazję jeść w Grecji parę lat temu. Przywiozłam sobie nawet mały zapas. Dlatego zawsze kiedy ją robię myślami wracam do tamtych fantastycznych wakacji. Uwielbiam kuchnię grecką. A oliwki niewątpliwie mi się z nią kojarzą. Pasta jest bardzo prosta do zrobienia, wystarczy tylko zmiksować składniki i gotowe. Smakuje świetnie z grzankami (klik) ale można użyć jej również jako nadzienia.
Składniki:
100 g zielonych oliwek bez pestek
łyżeczka kaparów (czasem pomijam)
2- 3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
papryczka chili wg gustu (lub pasta chili)
łyżeczka suszonego tymianku
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj dokładnie. Jeśli masa nie będzie chciała się zmiksować dolej więcej oliwy. I gotowe:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz