Dzisiaj bardzo szybki obiad. Po pierwsze zupełnie nie chciało mi się ani jeść ani gotować. Po drugie mój syn miał tyle energii, że zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem nie ma w sobie samoładujących się bateryjek. Do tego ten upał. Nie chciałam spędzić w kuchni ani minuty dłużej niż jest to konieczne. Dlatego dziś absolutne minimum. Ale bardzo smacznie:) Tym bardziej że sezon na cukinię w pełni.
Składniki:
ok 100 g makaronu penne na osobę
duża cukinia
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
olej (u mnie ryżowy)
opcjonalnie podsmażony boczek
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w kostkę (usuń pestki) a cebulę w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę a gdy zmięknie dodaj cukinię i drobno pokrojony czosnek. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj cukinię z makaronem i boczkiem jeśli go dodajesz. Podawaj od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz