poniedziałek, 14 lipca 2014

Zapiekanka z tuńczyka i makaronu

Wakacyjne wyjazdy nie sprzyjają blogowaniu i gotowaniu. Ale staram się nadrabiać:) Ostatni weekend obfitował w ogromne ilości pysznego jedzenia i nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała wszystkich pyszności. Ale przez to byłam tak najedzona, że po wczorajszym powrocie do domu następnym posiłkiem jaki zjadłam był dzisiejszy obiad. Szybki i prosty. Trochę awaryjny pomysł bo przez ciągłe wyjazdy stan lodówki bywa różny. Bardzo smaczne..zwłaszcza ziemniaczana skorupka na górze zapiekanki...mniam!




















Składniki (moje proporcje wystarczyły dla dwóch osób które nie były bardzo głodne- więc zwiększcie proporcje dwukrotnie w razie potrzeby)
100 g makarony (u mnie penne)
puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (dobrej jakości)
jeden ziemniak
cebula pokrojona w półplasterki i lekko podsmażona
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz

Wykonanie:
W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj i wlewaj stopniowo mleko ciągle mieszając. Masa będzie gęstnieć więc może się okazać że dodasz więcej mleka aby masa miała konsystencję lejącego sosu. Nie może być w nim grudek. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć makaron, cebulę i tuńczyka. Makaronu nie gotuję wcześniej. Ale jeśli ten pomysł wydaje się Wam ryzykowny możecie go trochę podgotować. Przełóż makaron do formy do zapiekania. Na górę zetrzyj jednego ziemniaka na tarce o grubych oczkach. Posyp jeszcze odrobiną pieprzu i soli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i przełóż zapiekankę na najwyższą półkę piekarnika na ok 8-10 minut po to żeby warstwa ziemniaków lekko się przypiekła.
Jeśli chcesz możesz dodać do zapiekanki pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w kawałki a zamiast tuńczyka np. mięso- kurczaka lub mięso mielone. Tylko trzeba je wcześniej usmażyć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz