wtorek, 1 lipca 2014

Czekoladowa tarta z truskawkami

Jak już pisałam kilkakrotnie kocham truskawki. Nie potrzebuję wiele. Wystarczą mi właściwie same bez żadnych dodatków. Takie mogłabym jeść codziennie. I jem:) Ale mam tonę truskawek..i wypada coś z nich zrobić. Zrobiłam dżemy (wiem, że to staroświeckie i nikt już tego nie robi ale ma to swój klimat).  Dlatego dziś szybka czekoladowa tarta. Z nadzieniem z bitej śmietany i truskawek. Czyli taka trochę truskawkowa chmurka:) Pycha!




















Składniki:
na ciasto:
150 g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru brązowego
50 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
lodowata woda

Nadzienie:
150 ml śmietany kremówki
szklanka truskawek

Dodatkowo: truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób ciasto. Uformuj kulkę owiń folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę wysmarowaną odrobiną masła i ponakłuwaj ja widelcem (możesz ją obciążyć suchą fasolą itp.). Piecz tartę w temp. 180 stopni przez ok 20- 25 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Kremówkę ubij. Truskawki zmiksuj i delikatnie połącz ze śmietaną. Możesz dosłodzić wg gustu (cukrem pudrem). Masę przełóż na spód. Udekoruj truskawkami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to robienie dżemów ma być staroświeckie?! To najlepsza metoda.. :)
    Nie myśl tak i czyń je hektolitrami :)
    A taka tarta.. to jak wisienka na torcie.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) Czynię więc hektolitrami:) Pozdrawiam!

      Usuń