piątek, 6 lutego 2015

Muffiny jogurtowe z jagodami

Od jakiegoś czasu przestałam wierzyć, że weekendy są po to, żeby odpocząć. Od dawno są bardzo intensywne. Albo goście albo w gości. Nie żebym narzekała! Wręcz przeciwnie. Uwielbiam ten stan. Uwielbiam tą bieganinę i ten szał. I uwielbiam gotować dla znajomych. Chyba wtedy tak naprawdę jestem w swoim żywiole i wtedy jestem najszczęśliwsza. I choćbym miała milion spraw, gotowanie staje się najważniejsze. I zawsze znajdę na to czas. Ostatni weekend był bardzo intensywny. Kulinarnie także. Zrobiłam najlepszego cheeseburgera ulubione ciasto M. czyli ciasto czekoladowe i właśnie te muffiny. Dodałam do nich jagody, ale możecie dodać inne owoce lub je pominąć. Jak to muffiny są szybkie, pyszne i nieskomplikowane. Właściwie są też całkiem niezłą opcją śniadaniową. Będą znakomite jeśli posmarujecie je masłem. W końcu czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. A jakże!






















Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu
2 jajka (oddziel białka od żółtek)
3/4 szklanki brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok wyciśnięty z połówki cytryny i skórka starta także z połowy cytryny
170 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce np. jagody (mrożone trzeba rozmrozić)

Wykonanie:
Do miski wlej jogurt, olej, ekstrakt, żółtka, sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną masę i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj. Wsyp owoce, znowu delikatnie mieszając. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 stopni przez 30- 35 minut.

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Świetny przepis, na pewno wykorzystam. Super zdjęcia!.

    OdpowiedzUsuń
  2. I have read several just right stuff here. Definitely price
    bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place
    to make such a excellent informative website.

    OdpowiedzUsuń