czwartek, 27 marca 2014

Karmelizowana czerwona cebula

To mój drugi chutney w życiu. Pierwszy, z mango, był absolutnie oszałamiający więc sądziłam, że lepszego nie będzie. Jednak jest! Chutney z czerwonej cebuli to coś genialnego! I wiem, że na tą opinię w dużej mierze wpływa fakt, że uwielbiam cebulę. Karmelizowana cebula jest lekko słodka. Pasuje jako dodatek do serów, wędlin i na pewno urozmaici każdą kanapkę. Swoją zjadłam z jajkiem na miękko i bryndzą. Rewelacja! Chutney można wpakować do słoików i mieć zapas na później. Ja musiałam wypróbować go natychmiast i do słoików nie wystarczyło:) A to co zostało wyląduje jutro na pizzy z tego przepisu. Polecam!





















Składniki:
4 duże czerwone cebule
1-2 łyżki brązowego cukru
1 ząbek czosnku
100 ml czerwonego wina
3 łyżki octu balsamicznego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól
pieprz
oliwa

słoiki

Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie aż zmięknie. Smaż ok 15 minut. Dodaj cukier, pokrojony w drobną kostkę czosnek i wino. Duś aż wino wyparuje i cebula będzie bardzo miękka. Może to zająć nawet godzinę- choć nigdy tyle czasu mi to nie zajęło. W tym czasie mieszaj cebulę kilkakrotnie. Jeśli trzeba możesz podlać ją wodą. Dodaj ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Podsmaż jeszcze chwilę aż do zredukowania płynów. Przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. musze wypróbować ;)
    czemu nie masz opcji dodawania obserwatorów ?
    Avrea
    avrea.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A po wszystkim trzymać w temperaturze pokojowej czy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie pakuję go do słoików to przechowuję go w lodówce. Pozdrawiam!

      Usuń