wtorek, 1 marca 2016

Proste bułki pszenno- owsiane

Moja historia z bułkami i chlebami toczy się już dobrych parę lat. Za sobą mam udane eksperymenty ale i też mniej udane. I obiektywnie muszę przyznać, że niestety większość chlebów nadawałaby się do tego, żeby burzyć nimi ściany, a bułek z powodzeniem można by użyć do wybijania szyb. Czy się przejmuję? Nie bardzo. Po prostu próbuję dalej. W końcu osiągam sukces. Te bułki to absolutny hit. Są rewelacyjne. Puchate i pyszne. Zdecydowanie polecam:)




















Składniki:
70 g płatków owsianych
20 g miodu
20 g masła- rozpuszczonego
pół łyżeczki soli
ok 200 ml ciepłego mleka
320 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
jajko do posmarowania
czarnuszka, sezam

Wykonanie:
Drożdże zalej połową szklanki ciepłego mleka, dodaj miód, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Płatki zmiel w młynku. Wsyp zmielone płatki do miski, dodaj sól, mąkę pszenną. Dolej drożdże, resztę mleka i masło. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Włóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na ok 1-1,5- godziny lub do momentu aż znacznie zwiększy objętość. Gdy wyrośnie ponownie je zagnieć i uformuj bułeczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryj je ponownie i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Posmaruj je jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz w temp. 200 stopni przez ok 15 minut aż będą rumiane. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. piękne bułeczki, warto się pomęczyć, żeby stworzyć kulinarne arcydzieło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) Nie wolno rezygnować jak kolejne nieudane "kamienne bułki" lądują w koszu:D

      Usuń