środa, 9 marca 2016

Gnocchi z serowym sosem

Wszyscy troje lubimy kluchy. W ciągu kilku dni zdążyłam zrobić dwa razy kluski leniwe i gnocchi. Już kiedyś zdarzyło się nam zrobić gnocchi z pesto i to był dobry pomysł. Dziś zrobiłam je z sosem serowym na bazie kremówki i sera roquefort. I muszę przyznać, że to był naprawdę świetny. Polecam bardzo! Nawet tym którzy nie przepadają za intensywnymi serami:) Jeśli zostanie Wam trochę gnocchi to warto wypróbować tą sałatkę (z rukolą).





















Składniki:
na gnocchi:
500 g ugotowanych ziemniaków
mąka pszenna
szczypta soli
1 jajko

sos:
szklanka śmietany kremówki
ser roquefort- ilość wg uznania
sól
pieprz

Wykonanie:
Składniki na gnocchi wymieszaj ze sobą. Dodaj tyle mąki żeby ciasto odstawało od rąk. Dosypują ją stopniowo. Ilość mąki może być różna. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i krój tak jak nasze kopytka. Na każdym kluchu zrób widelcem wzorek (zroluj go lub po prostu dociśnij). Wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj ok 5 minut od wypłynięcia.
Sos
Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Wrzuć ser i powoli mieszając poczekaj aż się rozpuści. Przypraw solą i pieprzem.
Sosem polej gnocchi. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Serowe sosy są najlepsze :) aż ślinka cieknie!
    Zapraszam do mnie: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń