czwartek, 18 sierpnia 2016

Pizza z szynką serrano, mozzarellą i papryczkami jalapeno

Ten przepis wisiał nad nami od dawna. Nasi najbliżsi przyjaciele, wiele razy mówili nam o tej pizzy. Pierwszy raz usłyszeliśmy o niej chyba podczas wakacji w Portugalii, i powiem szczerze, że myślałam o niej często od tamtego czasu. Aż w końcu mój M. zabrał się do roboty. I muszę przyznać, że była dokładnie tak pyszna, jak sobie wyobrażałam. Polaliśmy ją portugalską oliwą, a od siebie dodaliśmy trochę marynowanych papryczek jalapeno i była absolutnie niezrównana!






















Składniki:
ciasto na pizzę np. z tego przepisu
szynka serrano
sos pomidorowy- użyliśmy pomidorowego chutney'a, który sama zrobiłam
kulka mozzarelli

garść rukoli
kilka papryczek jalapeno lub innych ulubionych
oliwa

Wykonanie:
Przygotuj ciasto na pizzę. Gdy będzie gotowe rozwałkuj je, posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż kilka plastrów szynki, zetrzyj mozzarellę i rozrzuć pokrojone w kawałki papryczki jalapeno. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, do 180 stopni, i piecz przez ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i porządnie skrop dobrą oliwą. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kocham pizze, a ta wydaje się super. :)
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam. A ta jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych:)

      Usuń