Wszystko co dobre, szybko się kończy, Jesteśmy już w domu- wróciliśmy właśnie z wakacji. Postanowiłam pozostać jeszcze w wakacyjnym klimacie i przygotowałam omlet ziołowy, a do niego pyszna sałatka z żółtych i czerwonych pomidorów z fantastyczną grecką fetą. Lubicie kuchnię grecką? Ja uwielbiam! I na fecie grecki świat się kończy, ale lubię łączenie jej z pomidorami. Śniadanie jest bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne. Bardzo polecam zwłaszcza, że pomidory są teraz wyjątkowo dobre.
Składniki:
2 pomidory (u mnie żółty i czerwony)
feta
pieprz
chili w płatkach (można pominąć)
Omlet (na jedną osobę):
2 jajka
łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
łyżeczka masła
Wykonanie:
Pomidory pokrój w kawałki i przełóż do miski. Przypraw pieprzem i chili. Dodaj pokruszony ser feta. Odstaw na chwilę.
Jajka rozbij do miseczki i wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem. Na patelnie wrzuć masło i poczekaj aż się rozpuści. Wylej wtedy na patelnię jajka i smaż je aż będą wypieczone tak jak lubisz. Możesz smażyć omlet na wolnym ogniu tylko z jednej strony- wtedy górna zostanie lekko płynna. Ja jednak na sekundę go przerzucam na drugą stronę. Omlet przełóż na talerz i podawaj z sałatką.
Smacznego!
Bardzo oryginalny pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam ten pomysł:) Pozdrawiam!
UsuńSuper pomysł :) Myślę, że jeśli nie na obiad to może pojawić się u mnie na śniadaniu, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrawiam!
Usuń