Podobno jeśli coś jest idealne to się tego nie udoskonala, bo wszelkie próby okażą się porażka. Ale nie tym razem. Bo tym razem kombinacje doprowadziły do powstania czegoś nowego i bardzo smacznego. Kiedy jakiś czas temu zrobiłam jogurt z bananami i syropem klonowym straciłam głowę. To mały ideał. Ale na fali różnych form tego deseru (z malinami lub truskawkami) poszłam o krok dalej. Dodałam warstwę granoli, a banana zamieniłam na ciepły sos truskawkowy. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami. Taka modyfikacja spowodowała, że to jest nie tylko pyszny deser, ale i całkiem niezłe śniadanie:)
Składniki:
200 g jogurtu greckiego
granola kokosowa, orzechowa lub inna
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
syrop klonowy
Wykonanie:
Truskawki wrzuć do garnka i zagotuj powoli. Gotuj aż owoce się rozpadną. Do miseczki/pucharka nałóż jogurt, polej syropem klonowym, posyp granolą i znowu nałóż jogurt. Polej ciepłym sosem truskawkowym.
Smacznego!
Zapachniało latem i truskawkami. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńczęsto takie rzeczy robię sobie na śniadanka :) bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) U mnie też często takie kombinacje śniadaniowe. Pozdrawiam!
Usuń