Dynia. Głównie kojarzy się z wydrążaniem jej na Halloween, ale nie na tym jej funkcja się kończy. Nasza pękata koleżanka, często jest oskarżana o to, że jest bez smaku, bez wyrazu. A czy naprawdę tak jest? Myślę, że źle przyrządzona potrafi być naprawdę nieznośna w smaku, ale wystarczy potraktować się kilkoma przyprawami i już odwdzięcza się smakiem. Tym razem mam dla Was 8 przepisów na dynię w wersji wytrawnej.
Jeśli szukasz inspiracji na dynię w słodkiej wersji zapraszam tutaj.
1. Tajska zupa dyniowa
Jeśli szukasz inspiracji na dynię w słodkiej wersji zapraszam tutaj.
1. Tajska zupa dyniowa
Cóż to mój osobisty hit! Aromatyczna, przygotowana na tajską nutę, z mleczkiem kokosowym i ostra. Idealna na jesienne chłody.
2. Pasta z pieczonych warzyw
Jeśli zostaje mi trochę warzyw, z którymi nie do końca wiem co mam zrobić, wrzucam je do piekarnika i przygotowuję ta pastę. Pieczona warzywa mają fantastyczny, głęboki smak. Taką pastą możecie posmarować grzanki lub dodać ją do makaronu.
3. Krem z dyni w wersji dla odważnych
Kolejna zupa w zestawieniu. Czym różni się od poprzedniej? Obie są ostre, ale ta jest zdecydowanie ostrzejsza i, z racji użycia wędzonej papryczki, ma bardziej głęboki, dymny aromat. Nie ma tutaj typowych azjatyckich przypraw.
4. Sałatka z dynią, rukolą ciecierzycą i łososiem
To typowy przykład na przepis, który stworzył "się sam". Miałam pod ręką kilka rzeczy i okazało się, że razem całkiem fajnie się uzupełniają. Bardzo lubię tą sałatkę.
5. Hummus z dynią
Jeśli zdarza Wam się tu wpadać to wiecie, że uwielbiam hummus. I, jeszcze do niedawna uważałam, że najlepszy hummus, to ten klasyczny. Dziś już nie jestem tak kategoryczna. Dodałam odrobię pieczonej dyni do pasty, i okazało się to strzałem w dziesiątkę.
6. Kopytka z sosem grzybowym
Kiedy byłam dzieckiem, bardzo lubiłam kopytka. Koniecznie odsmażone, z chrupiącą skórką. To zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa. Przygotowałam kopytka z sosem grzybowym, i zrobiło się od razu jakoś tak ciepło, domowo i jesiennie:)
7. Placki z dyni z rukolą i kurczakiem
Być może wydaje się Wam, że to wyjątkowo pracochłonne danie. Smażenie placków i piersi z kurczaka. No dobrze, trzeba to zrobić, ale wcale nie zajmuje to dużo czasu. A warto! Sos, placki dyniowe i chrupiący kurczak, pyszności!
8. Jak suszyć pestki z dyni
Każdy kto choć raz kupił dynię i musiał ją przekroić i drążyć, ten wie, że to wyjątkowo uciążliwe zadanie. Skóra dyni jest twarda i nawet jeśli jej nie obieramy, to przekroić ją trzeba. A w środku? Pestki, pestki, pestki. Co z nimi zrobić? Wyrzucić? No niby najprościej. Ale jeśli ktoś już zaczął cała dyniową zabawę, to zabawa z pestkami to już żaden problem.
Smacznego!
Dynia rządzi! Jest niesamowitym warzywem. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję. Na pewno wpadnę :) Zapraszam na dynie w wersji słodkiej juz niedługo:)
UsuńPasta z pieczonych warzyw i humus bardzo mnie zaciekawiły :) chętnie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowało:) Pozdrawiam!
Usuń