środa, 18 października 2017

Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym

Ostatnio mam wrażenie, że moje życie kręci się tylko wokół jedzenia. Bo albo coś kombinuję przy garach, albo zjadam to, co przygotowałam. Ponieważ obiady jem w pracy, staram się robić je dzień wcześniej. Dlatego stawiam na takie przepisy, które są naprawdę szybkie. W końcu kucharzenie po nocy, nie bardzo mi się uśmiecha. Udało mi się dorwać kurki. Uwielbiam ich smak. Sos kurkowy był co prawda kuszącym pomysłem, ale postanowiłam wykombinować coś innego. Zachciało mi się kaszy jaglanej w wersji wytrawnej. I obiad stworzył się praktycznie sam. Dodałam do niego jajko sadzone, które tutaj naprawdę pasuje idealnie. Właściwie dorzucam je do większości dań. Jeśli zostały Wam jeszcze kurki, do dzieła!





















Składniki:
ok 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
400 g kurek- dobrze umytych
2 małe ząbki czosnku- drobno posiekane
olej sezamowy
sól
pieprz
chili w płatkach

Wykonywanie:
Kurki podsmaż ok 2-3 minuty na maśle. Kaszę wrzuć na patelnię dodaj sól, pieprz, chili i czosnek.  Wrzuć kurki, wymieszaj i podgrzej. Odstaw i polej odrobiną oleju sezamowego. Na oleju kokosowym (lub innym nadającym się do smażenia) usmaż jajko sadzone. Żółtko powinno pozostać płynne. Przełóż kaszę z kurkami na talerz i połóż jajko sadzone.

Smacznego!
Na grzyby...

4 komentarze:

  1. Moje ulubione smaki! Takie proste, smaczne no i zdrowe! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe, idealne danie na śniadanie! O, nawet się rymuję :D

    OdpowiedzUsuń