Od jakiegoś czasu zabierałam się za ten przepis. Podoba mi się nazwa i fakt, że stał się popularny kiedy Nancy Reagan podała go w Białym Domu. Przepis podobno pochodzi z Afryki, a jego nazwa od tego, że pierwotnie jadło się go rękami, tak jak jadłyby go małpki. Nie wiem czy małpy byłyby nim w ogóle zainteresowane, ale cynamon i drożdże to cudowne połączenie. I taki też jest ten słodki chleb. Oryginalnie przygotowuje się go w formie na babkę z kominem, ale niestety w wyniku pewnej awarii musiałam ciasto przerzucić- dosłownie do keksówki. Po prostu chodzi o to, że po godzinie leżakowania, ciasto prawie eksplodowało z formy:D Wyrosło potwornie. Zawsze miałam rękę do drożdżowego, ale tym razem przeszło to moje oczekiwania. Mimo przebojów na początku, chlebek wyszedł fantastyczny. A forma tak naprawdę nie ma znaczenia.
Składniki:
200 ml mleka
80 g miękkiego masła
2 duże jajka
ok 550 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo:
120 g miękkiego masła
płaska łyżka cynamonu
łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
ok 170 g cukru trzcinowego
opcjonalnie orzechy
Wykonywanie:
Drożdże zasyp cukrem i zalej szklanką letniego mleka. Odstaw na 10 minut. Gdy mikstura zacznie bąbelkować przelej ją do większej miski dodaj jajka, resztę mleka, mąkę i cukier. Wymieszaj i wyrób ciasto. Do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Do rondla wrzuć masło, cynamon, gałkę, cukier i orzechy. Powoli podgrzewaj aż wszystko się rozpuści. Odstaw do aż wszystko przestygnie. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj je w kulkę. Każdą wrzucaj do masy cukrowo- cynamonowej aby się nią pokryła. Układaj kulki w formie na babkę ( z kominem) ale jeśli jej nie masz użyj formy jaką posiadasz. Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok 30-35 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz