niedziela, 22 października 2017

Najlepsze guacamole

Zbliżają się długie, jesienne wieczory. A to sprzyja oglądaniu filmów i seriali. I jeśli film to przekąska. Nie chcę być skazana na jedzenie tylko chipsów. Dlatego szukam różnych pomysłów na urozmaicenie filmowego menu. Dlatego zrobiłam guacamole. Znam kilka wersji guacamole, ale ta smakuje mi najbardziej. Zwykle lubię smarować nim tosty. Ale jeśli mam więcej czasu podaję do niego tortillę pokrojoną w kwadraty i upieczoną w piekarniku. Pasuje idealnie. To bardzo szybkie i niewymagające danie. Sprawdzi się świetnie na imprezie. I przy całej swojej pyszności jest również bardzo zdrowe.  Nic więcej nie muszę dodawać.







Składniki:
2 dojrzałe awokado (jeśli zdarzyło Ci się kupić niedojrzałe owiń je w folię aluminiową i umieść na dzień lub dwa w ciepłym miejscu)
sok wyciśnięty z połowy limonki
1 ząbek czosnku (czasem dodaję 2:))
pół czerwonej papryczki chili drobno pokrojonej (bez pestek)
1 pomidor (jeśli jest duży to pół)
garść świeżej kolendry (zwykle zużywam pół pęczka)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
płatki chili do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Czosnek drobno pokrój. Pomidora pozbaw skóry i również drobno pokrój. Awokado przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z sokiem z limonki. Dodaj czosnek, pomidora, papryczkę chili i posiekaną kolendrę. Skrop oliwą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i posyp płatkami chili.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz