środa, 13 kwietnia 2016

Hamburger z awokado i karmelizowaną cebulą

Już nie mogę się doczekać, kiedy oficjalnie sezon grillowy zostanie otwarty. I nie zadowolę się kiełbachą.. Hamburger..hmm...to już coś innego. A hamburger z super dodatkami to raj:) Co powiecie na awokado i karmelizowaną cebulę? Ja myślę, że to całkiem fajny pomysł. Spróbujcie:)





















Składniki:
250 g mielonej wołowiny
1 cebula- drobno posiekana
sól
pieprz
łyżka sosu Worcestershire
kilka plastrów sera żółtego- takiego który dobrze się rozpuszcza
1 duży pomidor
1 awokado
3 cebule
płaska łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka octu balsamicznego
szczypta soli

bułki hamburgerowe

Wykonanie:
Mięso wymieszaj z cebulą, solą, pieprzem i sosem Worcester. Uformuj kotlety i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie pokrój w kawałki pomidora i awokado. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju aż zmięknie. Wtedy dodaj cukier, ocet i sól. Wymieszaj całość i smaż przez kilka minut. Bułkę przekrój i na spodzie ułóż mięso następnie dodaj kawałki awokado, pomidora i karmelizowana cebulę. Przykryj drugą częścią bułki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz