Opanowała mnie nowa fobia owsiankowa. Wszystko co się da, pakuję do słoików. A co najfajniejsze "zaraziłam" tą owsianką kilka koleżanek z pracy. Owsianka słoikowa ma mnóstwo plusów. Moja praca ogranicza się do wrzucenia kilku składników do słoika i tyle. Tu wszystko się sprawdzi. Dzisiaj dodałam krem z nerkowców, ale krem z migdałów czy innych orzechów też będzie pyszny. Śniadanie robi się samo więc nie ma wymówek!
Składniki:
słoik
płatki owsiane (lub inne)
łyżeczka nasion chia
łyżeczka siemienia lnianego
syrop z agawy
pół szklanki orzechów nerkowca
pół banana (może być mrożony)
mleko (zwykłe lub roślinne)
Wykonanie:
Orzechy nerkowca przesyp do miseczki i zalej wodą. Wody musi być więcej niż orzechów. Pozostaw na co najmniej 3 godziny. Jeśli chcesz zrobić krem rano, pozostaw orzechy na całą noc w wodzie. Po moczeniu wrzuć je do miksera i dodaj banana. Zmiksuj na gładki krem.
Do słoika wsyp płatki (nieco więcej niż połowa słoika). Dodaj nasiona chia i siemię. Polej odrobiną syropu z agawy, Wlej mleko- więcej niż na wysokość płatków. Na górę przełóż krem. Zakręć i odstaw na noc do lodówki.
Smacznego!
idealna do pracy
OdpowiedzUsuńDokładnie. Rano zwykle brakuje czasu na przygotowania wiec takie pomysły są na wagę złota 😊 pozdrawiam
UsuńSuper pomysł na domową owsiankę : ) Teraz na rynku mamy tak dużo gotowców, że wiele osób woli iść na skróty niż zrobić coś samodzielnie. Ale takie śniadanko można przygotować poprzedniego wieczoru, przełożyć do słoika i zabrać do pracy czy na uczelnię. Zdrowo, smacznie i ciekawie. No i przy okazji, świetny sposób na wykorzystanie nasion chia, które zwykle lądują w jogurcie czy koktajlu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki słoikowe, właśnie dlatego, że można je zrobić wcześniej a rano po prostu zabrać do pracy:) Zresztą planuję post o śniadaniach idealnych do pracy, także zapraszam:) Pozdrawiam również!
Usuń