poniedziałek, 25 maja 2015

Ekspresowa tarta z brzoskwiniami i masą waniliową

Weekend, weekend i po. Jak zwykle intensywnie właściwie przez cały weekend i jak zwykle za mało snu. Mieliśmy gości bo mój m. przygotowywał ośmiornicę. Mnie przypadło w udziale przygotowanie deseru. Skoro kolacja była wyszukana to postanowiłam zrobić szybki i prosty deser. Czyli tarta z brzoskwiniami i waniliową masą. Ekspresowa i naprawdę smaczna. A ciasto na tartę to jedno z lepszych jakie udało mi się zrobić:)




















Składniki:
na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła pokrojonego w kawałki
4 łyżki śmietany 12%
40 g cukru

nadzienie:
szklanka mleka
2 jajka
50 g cukru
łyżeczka esencji waniliowej lub świeża laska wanilii- pozbawiona ziarenek ze środka
2 łyżeczki mąki pszennej
brzoskwinie pokrojone w plastry- mogą być z puszki

cukier puder do posypania tarty

Wykonanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo tylko do chwili kiedy wszystko połączy się ze sobą. Przełóż do miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę, ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie połącz ze sobą dokładnie. Na podpieczony spód wylej masę i wyłóż brzoskwinie. Wstaw do piekarnika i piecz 30- 35 minut aż masa będzie ścięta. Po tym jak lekko przestygnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz