czwartek, 21 maja 2015

Żółta zupa szczęścia

Żółty podobno nie tylko poprawia nastrój ale i wywołuje radość. To ostatnio wyjątkowo się przyda. Nie wiem jak u Was ale u nas pogoda nieciekawa. Czyli słońce na talerzu potrzebne. Ostatnio odkryłam żółtą cukinię więc od jakiegoś czasu wybieram właśnie ten kolor. Dodatkowo kurkuma, mozzarella- która przyjemnie się ciągnie i podsmażona szynka szwarcwaldzka. Naprawdę jest w niej coś magicznego:) No cóż sama zupa zapewne nie rozwiąże Waszych najtrudniejszych problemów ale może poprawi humor i na wszystko spojrzycie z bardziej optymistycznej strony:)






















Składniki:
2 żółte cukinie
1 l bulionu warzywnego/rosołu
sól
pieprz
łyżka kurkumy
pół łyżeczki curry
kulka mozzarelli
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
pół szklanki ryżu basmati
olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinie umyj i pokrój na kawałki (nie musisz jej obierać). Podsmaż je na oleju. Następnie wrzuć do bulionu i zagotuj. Zmiksuj całość, przypraw sola, pieprzem i kurkumą. Wymieszaj. Ryż ugotuj w osolonej wodzie- dodaj curry i wymieszaj. Nie rozgotuj ryżu. Szynkę porwij na kawałki i podsmaż na suchej patelni. Mozzarellę możesz porwać w palcach lub zetrzeć na tarce. Gdy wszystko będzie gotowe na talerz przełóż ryż zalej do zupą, posyp szynką i serem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz