Z modyfikacją przepisów bywa różnie. Są szanse że zmiany okażą się spektakularnym sukcesem lub też spektakularną porażką. Tym razem na szczęście sukces! Zrobiłam taką modyfikację tego przepisu bo zupełnie spontanicznie na kolacji wylądowała u mnie koleżanka. Miała być kawa "na mieście" a wylądowałyśmy u nas na kolacji. I gdy otworzyłam już tuńczyka i zajęłam się ryżem odkryłam, że nie mam kukurydzy. I trzeba było zmienić nieco plany. Cóż z tego że tak się zagadałyśmy że trochę rozgotowałyśmy ryż? To niestety cena jaką trzeba czasem zapłacić za gadulstwo i szalone wspólne gotowanie... Ale i tak było pysznie!
Składniki (na dwie średnio głodne osoby):
100 g ryżu
puszka tuńczyka w kawałkach i w oleju
4 suszone pomidory
kawałek brokuła
1 cebula pokrojona w półplasterki
sól
pieprz
chili w płatkach
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł pokrój na małe kawałki i chwile go gotuj w osolonej wodzie. Ja swój kawałek podzieliłam i ugotowałam na parze. Na patelnię wylej odrobinę oleju i podsmaż cebulę a gdy stanie się szklista i miękka dorzuć tuńczyka, pokrojone suszone pomidory i kawałki brokuła. Wymieszaj i smaż wolno przez chwilę. Przypraw solą i pieprzem wg gustu. Gdy ryż będzie gotowy przełóż go na talerz i dodaj tuńczyka z warzywami. Posyp łatkami chili wg gustu. Możesz dodać także świeżą papryczkę chili.
Smacznego!
wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuń