Dawno nie było u nas naleśników. No więc oto są. I to jakie! I z jakim sosem. Zagapiłam się- przyznaję i zredukował mi się mocno. Ale na dobre mu to wyszło. Trochę przypomina mi nadzienie z moich ukochanych cukierków Nimm2 więc uwielbiam go tym bardziej. Syrop jest na prawdę cudny. Idealnie pasuje do lekkich i puszystych placków. Ciasto jest dość gęste więc trzeba formować je w płaskie placki żeby dobrze się upiekły. Polanie ich sosem powoduje że są absolutnie niezrównanie.
Składniki:
na placki:
150 g mąki pszennej
łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gęstego jogurtu (greckiego)
1 jajko
40 g stopionego i ostudzonego masła
100-120 ml mleka
syrop:
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
łyżeczka masła
4-5 łyżek cukru
Wykonanie:
Składniki na syrop rozpuść w garnku i poczekaj aż odparuje i stanie się gęsty. W tym czasie w jednej misce połącz suche składniki na ciasto. W drugiej mokre. Połącz ze sobą składniki suche i mokre, Wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Ja nie używam oleju i smażę je na patelni do naleśników. Polej upieczone naleśniki syropem.
Smacznego!
Składniki:
na placki:
150 g mąki pszennej
łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gęstego jogurtu (greckiego)
1 jajko
40 g stopionego i ostudzonego masła
100-120 ml mleka
syrop:
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
łyżeczka masła
4-5 łyżek cukru
Wykonanie:
Składniki na syrop rozpuść w garnku i poczekaj aż odparuje i stanie się gęsty. W tym czasie w jednej misce połącz suche składniki na ciasto. W drugiej mokre. Połącz ze sobą składniki suche i mokre, Wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Ja nie używam oleju i smażę je na patelni do naleśników. Polej upieczone naleśniki syropem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz