sobota, 30 maja 2015

Ośmiornica z ryżem, szparagami,rukolą i pesto pietruszkowym

Co dwie Krople Oliwy to nie jedna. Dlatego w weekend oddałam pałeczkę w kuchni mojemu mężusiowi który jest zdecydowanie mistrzem w przygotowaniu owoców morza. Ośmiornicę od początku do końca przygotował sam i nawet nie miałam wstępu do kuchni. Wszystko było naprawdę perfekcyjne! Ale czym byłoby pyszne jedzenie bez przyjaciół i atmosfery? Prawdopodobnie czymś mniej wesołym i przyjemnym. Dlatego takie dania zjada się najlepiej w dobrym towarzystwie. To był bardzo udany wieczór. Efekt? Pysznie nawet przepysznie i wszyscy czekamy na więcej:)




















Składniki:
Ośmiornica:
1 ośmiornica
2 listki laurowe
1 cebula
papryczka chili -u nas 2 tajskie- wg gustu
ok 2 szklanki wody

pęczek zielonych szparagów
masło
rukola

pesto:
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa

risotto:
ryż do arborio
2 papryczki chili
duża cebula
3 ząbki czosnku
szklanka passaty pomidorowej
3 duże pomidory pozbawione skóry (w tym celu sparz je wrzątkiem)
sól
oliwa
wywar z ośmiornicy (ok 800 ml)

Wykonanie:
Ośmiornicę, liście laurowe, cebulę, chili, włóż do garnka, skrop oliwą, dodaj wodą i gotuj na wolnym ogniu aż ośmiornica będzie miękka. W między czasie przygotuj pesto. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj ze sobą lub utrzyj w moździerzu. Szparagi ugotuj na parze z odrobiną masła i pokrój je na kawałki. Przygotuj risotto. Posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę czosnek dodaj nieco później. Następnie dodaj papryczki i pomidory pokrojone w kostkę. Wymieszaj całość i gotuj przez ok 10 minut. Odcedź ośmiornicę a wywar dodaj do risotto. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewaj passatę. Ośmiornicę pokrój na kawałki. Dodaj do ryżu i gotuj 2 minuty. Dopraw solą. Przed podaniem dodaj część szparagów i rukoli do risotto i wymieszaj. Resztę ułóż na wierzchu. Podawaj z pesto.

Smacznego!

Przepis inspirowany przepisem znalezionym na blogu Kwestia Smaku.
Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz