sobota, 3 maja 2014

Grillowana pierś z kurczaka

W całym tym moim gotowaniu naprawdę staram się myśleć o innych. I choć przemycam swoje smaki do wszystkiego to staram się podążać za gustami znajomych. Zadanie było proste. Grillowana pierś z kurczaka. Najlepsza oczywiście w jakiejś marynacie. No więc proszę. Ta marynata doskonale nadaje się do drobiu. Podkreśla smak. Ale nie tylko mięsa warzyw także. Jest bardzo aromatyczna i trochę słodka. Po prostu świetna. Wszystkim smakowało. Tak słyszałam:)




















Składniki:
4 piersi z kurczaka
5- 6 łyżek oliwy
2 łyżki masła
mała cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżki ketchupu
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sosu worcestershire
sól
pieprz

Wykonanie:
Oliwę i masło roztop w rondelku. Dodaj cebulę. Przypraw sola i pieprzem. Podsmaż aż cebula zrobi się miękka. Dodaj pozostałe składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez ok 15 minut. Jeśli wolisz możesz zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Ja pozostawiłam jednak nierozdrobnione kawałki. Marynatę przelej do miski i włóż do niej mięso kiedy lekko przestygnie. Marynuj mięso lub warzywa przez kilka godzin. Marynatę zużyj od razu lub przechowuj w lodówce przez tydzień.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz