Jakiś czas temu zrobiłam kanapkę BLT. I jest to jedna z moich ulubionych. Więc dziś zrobiłam wariacje na temat BLT właśnie. Zrezygnowałam z pomidora ale dodałam ajwar i awokado. Połączenie genialne! Nie jest to najbardziej dietetyczna kanapka (ach ten boczek) jaką zrobiłam ale muszę powiedzieć z czystym sumieniem że jest fantastyczna na na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. A skoro kalorii nie widać to uznaję, że nie istnieją...
Składniki:
Oliwa ziołowa:
łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
średni ząbek czosnku
2 ciabatty wiejskie (lub zwykłe)
dojrzałe awokado (obrane ze skóry i pozbawione pestki)
150 g boczku
kilka liści sałaty (u mnie dębowa)
2-3 łyżki pasty ajwar (można dodać pomidora lub pominąć)
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Boczek pokrój w plastry. Podsmaż je aż będą chrupkie. Zrób oliwę ziołową. Tymianek i rozmaryn rozetrzyj w moździerzu. Dodaj oliwę i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Wymieszaj i odstaw. Ciabatty przekrój na pół. Każdą posmaruj ajwarem, połóż sałatę i awokado pokrojone w paski. Na koniec połóż boczek. Całość skrop odrobiną ziołowej oliwy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz