piątek, 9 maja 2014

Lasagne z tuńczykiem i grillowaną cukinią

Od ponad tygodnia siedzimy w domu z moim synem. A właściwie to On siedzi, bo ma zapalenie oskrzeli. ale wykorzystujemy czas bardzo kreatywnie. Co za tym idzie, na gotowanie zostaje nam mało czasu. Dziś super smaczne danie. Lasagne z tuńczykiem i grillowaną cukinią. Jeśli nie macie czasu na grillowanie możecie sobie darować, choć uważam, że warto to zrobić, bo wszystko dzieje się samo. Do tego sery i gotowe. Życzymy smacznego i wracamy do zabawy:)




















Składniki:
płaty makaronu lasagne
2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach)
2 cebule
2 cukinie
kulka mozzarelli
150 g sera feta
ulubiony żółty ser
świeżo zmielony pieprz
sól
łyżka masła
łyżka mąki
pól szklanki mleka

Wykonanie:
Tuńczyka odsącz i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną fetę, przypraw pieprzem i delikatnie wymieszaj. Cukinię i cebulę obierz i pokrój w plastry (cebulę w dość grube plastry). Polej warzywa oliwą i zgrilluj. Odłóż do miski i przemieszaj je. Przygotuj beszamel. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę, wlej mleko i wymieszaj żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Przypraw solą i pieprzem. Na dno naczynie żaroodpornego wylej chochlę sosu, ułóż makaron, tuńczyka i kawałki cukinii. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Zalej resztą beszamelu. Mozzarellę porwij w palcach do naczynia. Posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. stałabym w kuchni nawet pół dnia żeby móc potem zjeść taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń