Kolejny szybki pizzowy przepis. Tym razem na spodzie z tortilli (inną szybką pizzę znajdziecie tu). Wiem, że może zagorzałych pizzożerców to nie zadowoli ale dla mnie sposób okazał się mega szybki i świetny. Można potraktować tortille jak zwyczajne ciasto i dodać co tylko się chce. A jeśli planujecie kupić gotowe spody do pizzy w sklepie to uważam, że zastąpienie ich tortillą jest lepszym pomysłem. Gotowy spód do pizzy jest ohydny a tortilla wcale nie. I naprawdę smakuje genialnie!
Składniki (na jedną osobę):
2 tortille
opakowania sera pleśniowego
puszka tuńczyka
6 łyżek pasty ajwar- wybrałam ostrą wersję (chorwacka pasta z bakłażana i papryki, dostępna w Lidlu)- można zastąpić pastą pomidorową
opcjonalnie; mozzarella/starty kozi ser- wg gustu
Wykonanie:
Tortille rozłóż na blaszce. Każdą posmaruj ajwarem i ułóż pół puszki tuńczyka. Następnie dodaj ser pleśniowy i porwaną mozzarellę lub starty kozi ser jeśli używasz. Piecz 1 temp. 200 przez ok 8-10 minut. Trzeba mieć ją na oku:)
Smacznego!
Lubię takie wariacje :)
OdpowiedzUsuń