niedziela, 4 maja 2014

Ras El Hanout- przyprawa marokańska

Z każdej podróży przywożę mnóstwo różnych (często dziwnych) produktów do jedzenia. Zawsze później pojawia się problem. Bo mimo, że kupuje niedorzeczne ilości np. przypraw to przecież kiedyś się skończą. I co wtedy? Nie mogę wyzbyć się tego rodzaju lęku. Więc pozostaje mi poszperać i zrobić je samodzielnie.  Licząc, że przynajmniej otrę się o oryginał. Ras El Hanout to jedna z najpopularniejszych przypraw Maroka. Dodaje się ją do zup, kuskusu i jest niezastąpiona gdy przygotowujemy tagine. Każdy sklep, restauracja, dom i kucharz ma swój własny przepis na tę mieszankę dlatego jej smak może być różny. Dzięki niej możemy codziennym potrawom (takim jak gulasz, dania z ryżem czy mięsem) nadać nieco egzotyczny powiew:)




















Składniki:
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki zmielonych nasion anyżu

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przechowuj szczelnie zamknięte. Jeśli używasz przypraw które nie są jeszcze zmielone, najlepiej po prostu wszystko wrzuć do młynka (do kawy) i zmiksuj. Można także zrobić to w moździerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz