poniedziałek, 12 maja 2014

Kurczak po kaszmirsku- Kashmir chicken curry

To co kocham w tym przepisie to szybkość, praktyczność i genialny efekt. Lubię kuchnię indyjską to zdecydowanie moje klimaty. A tak przygotowany kurczak jest naprawdę niesamowity. Aromatyczny, korzenny, łagodny, kremowy.. Cebula, migdały, pomidory to wszystko tak fantastycznie ze sobą współgra i przy okazji tworzy nie tylko jedno z najsmaczniejszych ale i chyba jedno z najprostszych dań indyjskich.



















Składniki:
2 piersi z kurczaka
6 ząbków czosnku
kawałek imbiru (wielkości kciuka)
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka płatków chili
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
pół szklanki jogurtu
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
olej do smażenia (użyłam kokosowego)

pasta curry:
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 średnie pomidory obrane ze skóry
kawałek imbiru (jeden krążek)
6 goździków
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki nasion kolendry
ziarenka z 3 nasion kardamonu
pół łyżeczki kminu
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki orzechów nerkowca
łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Kurczaka pokrój na kawałki. Przełóż go do miski. Dodaj do niego pokrojony w drobną kostkę czosnek i imbir. Dosyp garam masala, chili, sól i kurkumę. Zalej jogurtem i dodaj cukier i cytrynę. Pozostaw kurczaka na co najmniej dwie godziny.
Przygotuj pastę curry. Zmiksuj cebulę, czosnek, pomidory, migdały, orzechy i oliwę. Goździki, nasiona kolendry i kardamonu utłucz w moździerzu i dodaj do curry. Wsyp także pozostałe przyprawy i ponownie zmiksuj.
Usmaż kurczaka a następnie dodaj do niego curry. Smaż chwilę mieszając.
Ja podałam kurczaka z ryżem basmati.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz