sobota, 3 maja 2014

Krewetki z grilla

Jestem absolutnie zachwycona tymi krewetkami. Jedne z lepszych jakie jadłam. O ile nie najlepsze. Pierwszy raz grillowaliśmy krewetki i teraz myślę, że stało się to zdecydowanie za późno! Szybko się grillują i są przepyszne. Podałam je z grillowanym ananasem i to był strzał w dziesiątkę! Tak przygotowane krewetki mogłabym jeść przy okazji każdego grillowania. Koniecznie musicie wypróbować!




















Składniki:
1 kg dużych krewetek (obranych i oczyszczonych)

Marynata:
6 łyżek oleju sezamowego
2 łyżki ryżowego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka ketchupu
2 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego- 1 łyżeczka)
1 łyżeczka płatków chili (lub pasty chili- wg gustu)
skórka i sok z jednej limonki

1 ananas, płynny miód i szczypiorek do podania

Wykonanie:
Krewetki opłucz i osusz. W misce połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć do niej krewetki. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy przyjdzie pora grillowania wykładaj krewetki na ruszy i piecz je ok 2-3 minuty z każdej strony. Aż lekko się przyrumienią. Nie grilluj ich zbyt długo bo staną się gumowate. Ananasa pokrój w plastry i usuń zdrewniały środek. Posmaruj każdy plaster odrobiną miodu i grilluj kilka minut. Na każdy plaster ananasa rozłóż kilka krewetek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz także z ananasa i krewetek przygotować szaszłyki.

Smacznego!

2 komentarze: