wtorek, 29 kwietnia 2014

Colesław- nieco inaczej

Prawdę powiedziawszy żadne prawdziwe barbecue nie może odbyć się bez tej sałatki. Idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Dodatek orzechów nerkowca i kilka nowych składników z pewnością zaskoczą tych, którzy myślą, że wiedzą już o tej sałatce wszystko. Łatwa, szybka i przepyszna! Niezbędna na grilla ale nie tylko świetnie sprawdzi się też np. w hot dogach.





















Składniki:
pół główki małej czerwonej kapusty
pół główki małej białej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki białego octu winnego
łyżka majonezu
łyżka miodu
garść orzechów nerkowca
sól
pieprz

Wykonanie:
Kapusty obierz, usuń głąb i poszatkuj je (ręcznie lub używając sprzętu- prawdę mówiąc jeżeli użyjesz malaksera zrobienie tej sałatki zajmie chwilę). Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczach (lub użyj malaksera:)). Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski. W małej miseczce wymieszaj. Maślankę, ocet, majonez i miód. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Posyp posiekanymi orzechami nerkowca.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz