Wiem, że to może brzmieć trochę jak sen wariata.. Kapusta włoska i bakalie? Wypróbowałam ten pomysł najpierw na sobie później na m. i na znajomych. I o ile sobie nie ufałabym aż tak do końca, to im już raczej ufać powinnam. Zostało potwierdzone, że jest przepysznie. Zapytałam znajomych co jest w składzie nadzienia. Nie zgadli..ale chyba dlatego, że po prostu nie spodziewali się takiego połączenia.. Fakt jest zaskakująco ale to zaskoczenie bardzo pozytywne. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
łyżka śmietany 18%
2 jajka
szczypta cukru
Nadzienie:
pół małej główki kapusty włoskiej
150 g suszonych śliwek
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
200 ml smietany kremówki
2 jajka
łyżka miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i wysyp na nie suchą fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok 15 minut. Zrób nadzienie. Posztkuj kapustę i przełóż ją na patelnię podlej odrobiną wody i smaż aż zmięknie. Jeśli zacznie się przypalać użyj więcej wody. Śliwki pokrój na kawałki i wrzuć na patalnię. Dodaj także rodzynki. Do miseczki wlej kremówkę i wbij jajka. Lekko wymieszaj. Gdy kapusta przestygnie dodaj do niej masę jajeczną, miód, dosyp orzechy i wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i zapiekaj jeszcze ok 20 minut aż nadzienie się zetnie a brzegi tarty będą zrumienione.
Smacznego!
Pycha, rzeczywiście.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego .Dawno nie jadłam tak wspaniałej tarty.
OdpowiedzUsuń