sobota, 26 kwietnia 2014

Tarta z masą budyniową i czerwonymi porzeczkami

Bardzo prosta tarta dla fanów porzeczek (ale nie tylko porzeczek, bo można użyć dowolnych owoców nawet tych z puszki np. brzoskwiń i dopasować smak galaretki). Ciasto jest dzięki nim dość kwaśne, ale słodka masa budyniowa trochę tę kwaskowatość przełamuje. Smaki świetnie się uzupełniają. Trochę trzeba poczekać na samo ciasto ale w tym czasie można przygotowywać masę budyniową. Nic trudnego, a jest naprawdę smaczna.





















Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
łyżka cukru
4-5 łyżek zimnej wody

Masa budyniowa
opakowanie budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
2 duże łyżki mąki
100 g masła
(2 łyżki cukru jeśli budyń nie jest słodzony lub gdy wolisz słodsze masy)

Dodatkowo
400 g czerwonych porzeczek (użyłam mrożonych)
opakowanie galaretki (u mnie z czarnych porzeczek)


Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia (ja ze swoją trochę się zagapiłam- bo naprawdę dopiero w ostatniej chwili stwierdziłam, że ciasto będzie z galaretką dlatego gdy była już zimna wstawiłam ją do zamrażarki na chwilę. Stężała natychmiast więc to jest jakiś sposób:)).
Mąkę przesyp na blat. Dodaj do niej masło i rozcieraj je łącząc z mąką aż powstaną okruchy. Dodaj cukier i wodę. Dodaj jej tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość formy do ciasta i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto będzie lekko rumiane. Odstaw do wystudzenia.
Zagotuj 1,5 szklanki mleka i dodaj do niego masło. W pozostałym mleku rozpuść budyń, cukier i dwie kopiaste łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie tak żeby nie było grudek. Inaczej znajdą się w masie. Wlej rozpuszczony budyń dla mleka i energicznie mieszaj aby masa była gładka. Odstaw do wystudzenia.
Jeśli używasz mrożonych owoców lub z puszki dokładnie je osusz.
Na ciasto wyłóż równomiernie masę budyniową a na nią owoce. Zalej tężejącą galaretką. Nie ma ona jednak tworzyć osobnej warstwy a jedynie skleić całość.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz