wtorek, 1 kwietnia 2014

Penne w sosie pomidorowym z kiełbasą

Ok. Może i nie wygląda to jakoś bardzo powalająco ale nie trzeba się uprzedzać. Niby nic specjalnego, wykwintnego ani nic szczególnie pomysłowego. A to tylko pozory:)Bo jest coś zaskakującego w tym daniu. Zrobiłam to już po raz drugi i muszę powiedzieć, że za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Jedyny warunek to dobra kiełbasa i dobre wino. Szybkość tego dania też odgrywa znaczącą rolę:)





















Składniki:
ok 100 g makaronu na osobę (u mnie penne)
3 kawałki dobrej jakościowo kiełbasy
puszka pomidorów (lub 3 świeże pomidory, pozbawione skóry)
cebula
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
cheddar do posypania (lub inny ser)
sól
pieprz
chili w płatkach/ papryczka chili/ sos chili (można pominąć)
oliwa

Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na odrobinie oliwy. Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli gdy ta będzie już miękka. Podsmażaj do momentu gdy kiełbasa będzie chrupiąca. Wtedy wlej pomidory i gotuj aż się rozpadną. Dolej wino (można dodać więcej niż pół szklanki:)). Gotuj aż płyny odparują. Przypraw solą i pieprzem oraz chili. Makaron ugotuj al dente. Przełóż go na talerz i dodaj kiełbasę z sosem. Posyp serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz