Ostatnio moja przyjaciółka powiedziała mi, że ma mnóstwo zamrożonej dyni. I brak pomysłu co dalej. Nie dziwię się dynia to trudne warzywo. Potrafi być po prostu mdła a niedoprawiona jest niejadalna. Więc dziś trochę na życzenie dynia:) A konkretnie tarta z dynią i chorizo. Fantastyczna! A do tego szybka i smaczna. Więcej dyniowych przepisów znajdziecie tu, tu, tu, tu i tu.
A korzystając z okazji życzę Wam spokojnych, radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych:)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
120 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
szczypta soli
2 łyżki oliwy
lodowata woda
Nadzienie:
500 g dyni (obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę)
100 g kiełbasy chorizo
100 g sera (u mnie cheddar)
kulka mozzarelli
2 łyżki śmietany
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia (użyłam ryżowego)
Wykonanie:
Składniki na ciasto połącz i wyrób ciasto. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dodaj mąkę. Wstaw na lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Wrzuć dynię i delikatnie przemieszaj. Gdy zacznie się przypiekać przełóż ją do miski. Na ta sama patelnię wrzuć chorizo pokrojone w kawałki i podsmaż przez kilka sekund aż lekko się zrumieni. Trzeba go pilnować bo szybko się pali. Dodaj ją do dyni. Na podpieczone ciasto przełóż nadzienie. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i ser. Wylej masę na nadzienie. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na dyni. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 30 minut. Aż tarta będzie rumiana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz