niedziela, 13 kwietnia 2014

Kanapka z cheddarem i jabłkiem

Dawno temu zrobiłam sałatkę w której głownymi składnikiami były (między innymi) jałbka, cheddar i świeży szpinak. Dziś pomyslałam, że mogłabym zrobić bardzo podobną kanapkę. Zgrilowanie jej okazało się dobrym pomysłem. Pierwotnie użyłam cheddara a pózniej goudy i cheddara. I właściwie wybór serów pozostawiam do dyspozycji. M. podszedł bardzo sceptycznie...i nie dziwię się..ale miał zjeść symbolicznego "gryza" a zjadł całą kanapkę...Więc to chyba o czymś świadczy:)





















Składniki: (na dwie kanapki)
pół jabłka
4 kromki chleba (u mnie gryczany)
po ok 3 łyżki startego cheddara na każdą kanapkę
1 plaster sera gouda na każdą kanapkę

Wykonanie:
Jabłko obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Na każdą kromkę ułóż po plasterku jabłka posyp cheddarem i połóż plaster goudy. Przykryj drugą kromką. Ja piekłam swoje na grillu elektrycznym ale można użyć opiekacza do kanapek lub smażyc chleb na patelni (na wolnym ogniu) aż będzie zrumieniony.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. znam tę kanapkę w wersji z orzechami, a zamiast jabłka może być gruszka. takie połączenia brzmią niepokojąco, ale zaskakują smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gruszką i orzechami brzmi nieźle..muszę wypróbować!

      Usuń