Nie raz i (pewnie) nie dwa pisałam, że lubię ciasto francuskie za to że jest uniwersalne. Nieważne co się do niego doda zawsze jest dobrze. Dziś zdecydowałam się na warzywa i kurczaka. Polałam to sosem beszamelowym z ziołami. Wydaje mi się, że sos beszamelowy odwalił całą robotę bo dzięki niemu zapiekanka była naprawdę smaczna i nie była sucha. A może uważam tak dlatego, że uwielbiam beszamel? Być może...ale jedno jest pewne to idealne danie w którym można wykorzystać dowolne warzywa bez żadnych ograniczeń.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
kawałek kalafiora (ugotowanego)
kawałek brokuła (ugotowanego)
zielona papryka (pokrojona w kostkę)
cebula
pomidor (pozbawiony skóry)
sól
pieprz
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok 2 szklanki mleka
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj do niego pokrojoną w półplasterki cebulę. Wrzuć pozostałe warzywa i smaż aż zmiękną. W tym czasie przygotuj sos. Do rondla wrzuć masło i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy dodaj mąkę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj żeby nie powstały grudki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę do zapiekania wylep ciastem francuskim. Odkrój nadmiar ciasta z boków ale go nie wyrzucaj. Gdy warzywa będą gotowe wyłóż je na ciasto i zalej sosem. Na wierzchu powykładaj kawałki ciasta które zostały. Piecz w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz