czwartek, 26 czerwca 2014

Grillowane warzywa z fetą

Moje grillowanie nie ma końca. Dziś spędziłam w kuchni trochę więcej czasu. Zgrillowałam chyba wszystkie warzywa jakie znalazłam w lodówce. Wysiłek się opłacił. Seler, pietruszka i burak w wersji grillowanej są naprawdę niesamowite. Ja każde warzywo grillowałam osobno i dodatkowo jeszcze zapiekałam je z fetą w piekarniki. Ale to absolutnie tylko mój wymysł. Można wszystkie warzywa zgrillować i posypać feta a jeśli nie macie czasu to po prostu wrzucie wszystko do naczynia żaroodpornego i upieczcie w piekarniku.
Z pieczonych warzyw możecie zrobić też szybką i prostą pastę z tego przepisu. Nadaje się do tostów, makaronu i tortilli.




















Składniki:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
duży seler
5 małych buraków
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 cukinia
200 g sera feta
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa

Wykonanie:
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój wzdłuż. Seler, buraki i cukinię w poprzek. Warzywa zgrilluj aż staną się miękkie (smarując je odrobiną oliwy). Przełóż je do formy do zapiekania posyp fetą, przypraw, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 minut w temp. 180 stopni.
Jeśli nie masz czasu na zabawę z grillowaniem wrzuć wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego przypraw polej oliwą i piecz przez ok 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Fetę możesz dodać po wyjęciu warzyw z piekarnika ale możesz także piec ją razem z warzywami.
Ja zjadłam wersję wege ale mojemu m. zgrillowałam jeszcze boczek i posypałam nim zapiekankę:)

Smacznego!

2 komentarze: