sobota, 28 czerwca 2014

Truskawki w malibu z mascarpone

Co jest potrzebne na wieczorne plotki z przyjaciółką? Dobry deser! Niekoniecznie skomplikowany i przede wszystkim szybki do przygotowania. Czasem nie mam czasu na pieczenie lub kulinarne eksperymenty. Dlatego dziś szybko. Bardzo nawet! A przy tym bardzo smacznie i ciekawie. Truskawki delikatnie i nienatarczywie nabierają smaku malibu i razem z serkiem mascarpone smakują idealnie. Do tego wino o owocowym aromacie i wieczór jest nasz:)





















Składniki (na dwie osoby):
250 g serka mascarpone
szklanka truskawek
malibu (wg gustu - ja użyłam mniej więcej 1/3 szklanki)

Wykonanie:
Truskawki pozbaw umyj i szypułek. Większe możesz przekroić na pół. Przełóż je do miseczki i zalej malibu. Nie musi przykrywać truskawek. Nie chodzi o to żeby w nim pływały a jedynie delikatnie nabrały aromatu. Od czasu do czasu przemieszaj truskawki delikatnie polewając je malibu. W miseczce wymieszaj mascarpone i odrobinę malibu (może być to w którym moczyły się truskawki). Przełóż masę do naczyń w których będziesz podawać deser. Na serek wyłóż truskawki. Podawaj od razu. Deser nie nadaje się do przygotowania wcześniej bo malibu i ser będą się rozwarstwiać nie nie najlepiej wyglądać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz