sobota, 21 czerwca 2014

Mini placki ziemniaczane z pastą koperkową, wędzonym łososiem lub szynką szwarcwaldzką

To kolejny pomysł na efektowną przekąskę. To takie trochę placki ziemniaczane a trochę nie.. Bo mają w sobie składniki na placki ziemniaczane i składniki na zwykłe placki. Kiedyś robiłam przepis Nigelli na placki ziemniaczane z wykorzystaniem gotowego puree kupowanego w sklepie. Wyszły niezłe. Ale postanowiłam dodać do nich prawdziwe ziemniaki. I pomysł okazał się zdecydowanie lepszy. Nieco dłuższy w wykonaniu (o utarcie ziemniaków) ale nie jakoś drastycznie. Na placuchy położyłam pastę koperkową i do wyboru łososia i szynkę szwarcwaldzką. Małe a naprawdę pyszne! Idealne na imprezę. Polecam.




















Składniki:
300 ml maślanki
140 g mąki pszennej
ok 80 g mąki ziemniaczanej
4 duże lub 5 mniejszych ziemniaków
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:
ok 200 g serka śmietankowego
4 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
200 g łososia wędzonego
150 g szynki szwarcwaldzkiej
Składniki dodatkowe możecie modyfikować wg własnego gustu

Wykonanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszaj składniki suche czyli mąki, proszek do pieczenia i sodę w drugiej maślankę, ziemniaki, jajka i masło. Wlej mokre składniki do suchych i wszystko wymieszaj. Piecz niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni. Ja użyłam urządzenia do pieczenia naleśników. Placki możesz upiec wcześniej a później tylko je podgrzać (nawet w mikrofalówce).
Do sera dodaj koperek, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystko. Rozsmaruj odrobinę sera na plackach i nakładaj kawałki łososia lub szynki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz