Dziś Szwecja:) Pod tą ciekawą nazwą kryje się po prostu zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i anchois. Zwykle podawana jest w Szwecji w czasie świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko. Anchois mają specyficzny smak więc nie wszystkim przypadnie to danie do gustu. Ale kiedyś zrobiłam je z tuńczykiem i też było całkiem ok. Pomysł krojenia ziemniaków w słupki jest fajny ale umówmy się ..czasochłonny. Dlatego użyłam robota kuchennego który wykonał za mnie cała "czarną robotę" i zajęło to kilka sekund. Dzięki temu zrobiłam tą zapiekankę baardzo szybko. Fani anchois na pewno będą zadowoleni:)
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
2 puszki anchois
400 ml śmietany 30 %
sól
pieprz
masło
bułka tarta
opcjonalnie: tymianek
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach (użyj robota kuchennego) a jeśli masz więcej czasu pokrój je w słupki (jak frytki). Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż lekko się przyrumieni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków. Nie nie ułóż cebule i anchois. Przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Zalej śmietana tak aby była widoczna między ziemniakami. Przypraw solą i pieprzem. Rozrzuć kawałki masła po całej zapiekance. Posyp bułka tartą i jeśli chcesz tymiankiem. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut.
Smacznego!
przepis znalazłam na tej stronie i lekko zmodyfikowałam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz