sobota, 21 czerwca 2014

Grillowana cukinia faszerowana serem feta

Po grillowych warsztatach jak zapowiadałam grilluję co się da. Tym razem warzywa. Prościej się już nie da. 3 składniki i chwila pracy. Nie przeczę trzeba cukinię zgrillować i faszerować i to zajmie trochę czasu ale naprawdę warto. Poza tym nie jest to strasznie męczące, wyczerpujące czy czasochłonne zajęcie. Później wystarczy całość zapiec i ciepła przekąska gotowa. Gdy podczas imprezy powiedziałam, że w tych zawijasach nie ma nic poza fetą i cukinią gości byli zaskoczeni. Czasem lista składników nie musi być długa żeby powstało coś smacznego.
Podobny, choć bardziej rozbudowany pomysł na faszerowaną cukinię znajdziecie tu.























Składniki:
3 cukinie
1 opakowanie sera feta
ser- u mnie twardy kozi ser
1 ząbek czosnku
pieprz

Wykonanie:
Cukinię obierz i pokrój w plastry (wzdłuż). Zgrillują ją (możesz posmarować ją odrobina oliwy ale ja z tego zrezygnowałam). Trzeba ją pilnować żeby nie przypaliła się zbyt mocno. W tym czasie ser feta przełóż do miski i dodaj do niego kilka plastrów już zgrillowanej cukinii. Wymieszaj dokładnie (z cukinii powinna zrobić się ciapa:)). Dopraw pieprzem i dodaj drobno pokrojony czosnek.. Na końcu każdego plastra cukinii wykładaj odrobinę farszu i zwijaj całość. Ułóż cukinię w naczyniu żaroodpornym. Przykryj serem i zapiecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut. Ser musi się rozpuścić. Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz