wtorek, 1 kwietnia 2014

Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym i karmelizowanym porem

Oficjalnie mogę to przyznać. To od dzisiaj moja ulubiona kanapka. Może jestem nieskromna ale według mnie jest po prostu znakomita. Nie byłam w stanie się powstrzymać i zjadłam dwie takie kanapki choć wiem, że jedna byłaby w zupełności wystarczająca. Nie ma się nad czym zastanawiać..trzeba ją zrobić. I to natychmiast!





















Składniki (na 4 kanapki):
4 kromki chleba (użyłam chleba pełnoziarnistego)
kulka mozzarelli
4 jajka
por (biała część)
garść rukoli
szczypta cukru (u mnie brązowy)
ser bryndza
masło
pieprz

Wykonanie:
Z chleba zrób tosty. Mozzarellę pokrój w plastry. Por przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Podsmaż na maśle aż zmięknie. Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Na patelni rozgrzej masło i wbij jajko z minimalnej odległości tak aby nie rozlało się po całej patelni. Przypraw. Smaż do momentu gdy białko będzie ścięte a żółtko płynne. I teraz kolej na połączenie wszystkiego w jedną kanapkę:) Tosty posmaruj bryndzą (bardzo cieniutko) na to połóż plastry mozzarelli, na nią jajko i por. Posyp rukolą. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kradnę :) Wygląda genialnie i połączenie serów mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń