sobota, 5 kwietnia 2014

Ciasto śliwkowe (z mąką z tapioki)

Jakiś czas temu na stoisku kuchni świata kupiłam mąkę z tapioki (to mąka pozyskiwana z korzenia manioku. Jest bezglutenowa i nadaje się do zagęszczania sosów, legumin czy musów. Zachowuje się dość podobnie do mąki ziemniaczanej). Nie to żeby wydawała mi się niezbędna ale pomyślałam, że chcę ją mieć. Resztę wykombinuję. Robiłam na niej naleśniki i deser na kształt galaretki a tym razem dodałam ją do ciasta. Pomysł okazał się dobry. Ciasto jest naprawdę pyszne. Trochę podobne do clafoutis z tego przepisu. Bardzo szybkie. Jeśli nie macie dostępu do takiej mąki można użyć zwykłej. Nadal będzie smacznie:)





















Składniki:
200 g mąki pszennej
60 g mąki z tapioki
100 g cukru (użyłam brązowego ale może być biały)
60 g masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
śliwki lub inne owoce- użyłam ok 300 g (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)

Wykonanie:
Masło rozpuść i gdy lekko przestygnie przelej je do miski i wsyp cukier. Ucieraj aż składniki się połącza. Dodaj jajka i po każdym dobrze wymieszaj. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i wlej esencję waniliową jeśli używasz. Całość dobrze wymieszaj. Ciasta nie jest zbyt dużo więc użyłam najmniejszej formy jaką mam. Formę posmaruj odrobiną masła, wlej na nią ciasto i poukładaj śliwki (wcześniej je dobrze odsącz jeśli były mrożone). Piecz przez ok 45 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego!

3 komentarze: