wtorek, 7 października 2014

Krem cebulowo-ziemniaczany

Ostatnio mam fazę na zupy. Mimo, że za zupami nie do końca przepadam. Koniecznie zupy-kremy. Gęste, zawiesiste..to chyba przez tą pogodę. Ta zupa nie wygląda obiecująco. Nazwałabym ją raczej zupą bagienną. Kolor, niezbyt atrakcyjny- przyznaję, to zasługa karmelizowanej cebuli. Nie zrobiłaby  z tego powodu furory w eleganckiej restauracji- to pewne. Ale jest przepyszna. Rozgrzewająca, aromatyczna..i wyjątkowo prosta. Choć to na pewno nie jest potrawa na szybki obiad. Karmelizowanie cebuli, gotowanie ziemniaków to jednak trochę trwa. Ale w ponure dni mam ochotę zamknąć się w kuchni, pogotować i poczuć trochę domowego ciepełka:) 
Aha...i zamiast cebuli możecie użyć pora lub cebuli czerwonej. Też zadziała.





















Składniki:
3 duże cebule
3 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na na odrobinie oleju na wolnym ogniu. Nie skracaj czasu podsmażania i niech Cie nie korci podkręcanie ognia wtedy cebula się spali i nici z pysznego słodkawego smaku. Dodaj pokrojony czosnek. Gdy cebula będzie szklista zblenduj ją na papkę. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane także je zmiksuj. Połącz cebulę i ziemniaki. Jeszcze raz zmiksuj. Masa musi być gładka. Jeśli będzie się ciężko miksować dodaj odrobinę bulionu. Bulion zagotuj i dodaj do niego puree ziemniaczano-cebulowe. Całość dla łatwiejszego połączenia znowu zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Zupę możesz podać z grzankami lub z bagietką.

Smacznego!







Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz