niedziela, 5 października 2014

Krem z pieczonej papryki ze smażonym kozim serem i kiełbasą fuet

O zupie z papryki, nasłuchałam się od mojej przyjaciółki, która jadła go w jednej z krakowskich restauracji. I tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić. W oryginale krem podawany był z fetą, ale zmieniłam ją na kozi ser, i dodałam fuet. i moim zdaniem efekt końcowy jest bardzo ok. Nie przepadam za papryką, ale szczerze muszę przyznać, że to jedna z lepszych zup jakie miałam okazję zrobić. I rozumiem zafascynowanie tą zupą. Całkowicie straciłam dla niej głowę. Pyszna, gęsta, lekko ostra i z wkładką w postaci podsmażonego sera koziego. No i fuet- uwielbiam ta kiełbasę. Sypnęłam tez trochę hiszpańskiej wędzonej papryki i zupa nabrała fajnego, dymnego smaku. Także wyszła mi zupa inspirowana Hiszpanią:) Idealnie rozgrzewająca. Doskonała na jesienną pluchę:)





















Składniki:
5 dużych papryk
1 l buliony warzywnego lub rosołu
kozi ser pleśniowy (rolada)
sól
pieprz
wędzona papryka
kawałek kiełbasy fuet

Wykonanie:
Paprykę przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż ją na macie do pieczenia skórą do góry i opiekaj w piekarniku do momentu, gdy skórka się przypiecze (nastawiłam piekarnik na 180 stopni z funkcją grilla). Gdy lekko wystygnie zdejmij skórę. Gdy jest przypieczona schodzi w zasadzie sama. Zmiksuj paprykę. Miksuj ją dłuższą chwilę wtedy zupa będzie bardziej gładka. Zagotuj bulion. Dodaj zmiksowaną paprykę. Jeśli lubisz gęstsze zupy dodaj mniej bulionu lub zwiększ ilość papryki. Całość zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i chili. Ser pokrój w plastry. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie, do momentu aż lekko się zrumieni. Wrzuć go do zupy. Fuet pokrój w kawałki i także wrzuć do zupy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!
Smaczna Jesień

3 komentarze: