poniedziałek, 20 października 2014

Chałka dyniowa

W tym roku zostałam obdarowana dynią. Lubię takie prezenty, ale ten przeszedł moje wszelkie oczekiwania, wyobrażenia i co tam jeszcze możliwe. Dynia była przeogromna. Większość zamroziłam, ale zrobiłam też puree które wpakowałam do słoików. Po słoikach już co prawda zostało wspomnienie, ale jest jeszcze zapas w zamrażarce. Intensywnie wszystko zużywam. Dorzucam puree nawet do owsianki. Ale tym razem wypiek dyniowy. Uwielbiam chałkę i uwielbiam dynię więc połączenie tych dwóch rzeczy było oczywiste. Chałka ma fajny, nienatarczywy posmak dyni. Z masłem lub miodem- genialna! Z resztek możecie zrobić tosty. Nic się nie zmarnuje:) Korzystajcie z sezonu dyniowego. 





















Składniki:
1,5 szklanki mąki chlebowej
3,5 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka puree z dyni (dynię ugotowałam w niewielkiej ilości wody i zmiksowałam)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże zasyp cukrem i odstaw na chwilę. Dodaj wodę i lekko wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki czyli jajka, mąki, puree, olej, sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na ok godzinę aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części podziel na 3 zrób wałki i zwijaj tak jak się zaplata warkocz. Odłóż na blachę do pieczenia jeszcze na pół godziny. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut. 

Smacznego!


Inne dyniowe pomysły:

Zabieramy ze sobą posiłek

6 komentarzy: